Gübre Fiyatlarındaki Artış

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Makale Yazarı
22 Kas 2021
526
13
Aktiflik Süresi
0
0
Gübre Fiyatlarındaki Artış
Türkiye’de uzun zamandır yaşanan ekonomik krizin sancılarını daha çok hissettiğimiz şu son zamanlarda çiftçinin en önemli maliyet kalemlerinden biri olan gübrede de yaşanan fiyat artışları baş döndürüyor. Yıllık bazda artışlar yüzde 200'ün üzerine çıkarken gübreye geçtiğimiz gün 500 TL daha zam geldi. Üre gübresinin ton başına fiyatı yurt dışındaki fiyat artışları gerekçesiyle piyasada 6000 TL seviyesine çıktı. Çok değil bir yıl önce 2000 TL civarındaki fiyatlardaki serbest uçuş devam ediyor. Gübre fiyatlarında, yıllık artış yüzde 200’lerde seviyelerini aşmış durumda olup her geçen zamlar gelmeye devam etmektedir. Ama asıl tehlike bu yüksek artışların durdurulamaz bir hale gelip zor durumda olan çiftçiyi derinden sarsıyor olmasıdır.
Gelinen zamanda gübre fiyatlarındaki artışların nasıl ve ne zaman duracağını bilinmeyen gizemini korumaktadır. Yaklaşık 1 yıldır sürekli yükselişte olan gübre fiyatlarını hem üreticiler hem de tüketiciler endişe ile takip etmektedirler. 2021 ağustos ayının son günlerine doğru Rekabet Kurumu, gübre üreticisi firmalara soruşturma açmış, Eylül başında da gübre ihracatına kısıtlama getirerek gübre fiyatlarındaki artışların önlenmesini amaçlamıştı.
Rekabet Kurumu 31 Ağustos 2021 tarihinde bir açıklama yaparak gübre sektöründeki fiyat artışlarının 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesi kapsamında incelenmesi amacıyla yürütülen ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitler sonucunda Rekabet Kurulunca bulguların ciddi ve yeterli bulunduğunu belirtmişti. Bu çerçevede Rekabet Kurulu, 4054 sayılı Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak 7 gübre üreticisi;
- Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş.
- Ege Gübre Sanayii A.Ş.
- Eti Bakır A.Ş.
- Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.
- Gübre Fabrikaları T.A.Ş.
- İstanbul Gübre Sanayii A.Ş.
- Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.
Ancak gelinen bu noktada bir sonuç alınamayarak birçok ürün gibi çiftçi için mazot kadar önemli olan gübre fiyatları da olağan dışı zamlanmıştır. Çiftçiler Platformu’na göre bir gübre için çiftçiden alınan vergi, gübre fiyatının yaklaşık olarak yüzde ellisinden fazlasıdır. Türkiye’de artan bu zamlar ve vergi yükü ile birlikte hem üreticileri hem de tüketicileri daha da kötü günler beklemektedir.